Det gudomliga barnet, 1998

det_gudomliga_barnetJenny är med tåg på väg för att hälsa på sin mor. Hon får dela sovkupé med en kvinna som är på flykt undan en misshandlande man. Detta väcker Jennies minnen av en egen förödd barndom. Hon växte upp tillsammans med mamma, pappa, tvillingsystern Julie sam ytterligare två syskon. Barnen lever i en ständig skräck för den våldsamme fadern, minsta ord eller händelse kan utlösa en explosion av slag från honom.

Jennie, den av modern oälskade, råkar värst ut genom sin okuvlighet och sitt ifrågasättande. Så skiljer sig föräldrarna och en kort tid av harmoni infinner sig innan mamman träffar en ny man, av samma skrot och korn som den tidigare. Nya slag viner över Jennie. Familjen får ytterligare ett tvillingpar, ännu mindre av mammas kärlek räcker till Jennie. Hon och Julie skickas bort så ofta det går; sommarhem, senare behandlingshem, skolhem, anstalter.

Men Jennie är ändå överlevare, ett maskrosbarn, som trots ett kompakt mörker under barndomen och tonåren mognar till övertygelse om att också hon har rätt till ett värdigt liv.

Det gudomliga barnet är en gripande men osentimental roman där Anita Salomonsson suveränt behärskar barnets perspektiv.

Kommentera