Genom tidens handflata, 1995

genom_tidens_handflataDen unga Hermine kommer till klockmakaren Carl Emanuel Tideström när han just blivit änkling och lämnad ensam med två små flickor och ett nyfött spädbarn, lilla Alina. Det är för hennes skull Hermine kommer till klockmakarens hus.

En ömsesidig och kanske oundviklig attraktion mellan Hermine och Carl Emanuel leder till graviditet och giftermål. Sonen Selim föds och senare dottern Beatrice.

Handlingen utspelar sig i en liten norrländsk by med början vid sekelskiftet. Människornas kärva religiositet dominerar livet i byn och för klockmakaren och postmästaren Tideström är Vår Herre ständigt närvarande. Hans förhållande till tiden och urverken är också djupt och filosofiskt, närmast andligt.

Äktenskapet mellan Hermine och klockmakaren präglas emellertid outtalat hela tiden av Carl Emanuels första hustru Maria, vars fotografi han i hemlighet bevarar.

Anita Salomonssons bok, Genom tidens handflata, är en roman om ett äktenskap om kärleken och dess tillkortakommanden, allt medan tiden rinner förbi.

Kommentera