Nattvandraren, 1960

nattvandraren››Nattvandraren är en roman av Kurt Salomonson, som med sina senaste böcker Mannen utanför och Sveket nått utomordentliga framgångar hos publik och kritik. För sin förmåga att förnya den sociala romanen belönades han med Svenska Dagbladets litteraturpris 1959.

Den roman vi här presenterar går vid sidan av den motivkrets om Salomonson tidigare utnyttjat. Nattvandraren är intrigmässigt ett drama om brott och skuld. Handlingen utspelas i en norrländsk kustsocken. Lokalredaktören Vilford Nord anländer till en liten jordbruksby för att göra ett rutinreportage kring ämnet det kreaturslösa jordbruket. Dagen före hans ankomst har en bilolycka ägt rum i byns utkant och en människa har dödats. En man vid namn Edvardsson uppger att det är han som fört fordonet, till råga på allt i spritpåverkat tillstånd. Han åtalas i vederbörlig ordning och hotas nu av ett kännbart fängelsestraff.

Tämligen snart lämnar Vilford Nord det första reportageuppslaget och övergår till att försöka få klarhet i bilolyckan. Den lämnar nämligen en hel del dunkla punkter. När han efter en långvarig och feberaktig undersökning får klarhet i en punkt, nämligen att dödsbilens förare inte är Edvardsson, som erkänt sig skyldig, utan en helt annan person, rullas så småningom en fascinerade och skrämmande historia upp.

Trots det upprörande i berättelsen är boken närmast enkel som en saga. Vilford Nord rör sig ju i sin hemtrakt, han är oändligt förtrogen med landskapet och människorna. En viss polemisk udd är oundviklig. En människa kläds av, men också ett samhälle. Detta ger boken allvar men samtidigt charm och spänning.‹‹
Om boken i boken.

Kommentera