Anita på berättarfestivalen i Skellefteå

Anita Salomonsson kommer att medverka vid två arrangemang på Berättarfestivalen i Skellefteå 9–15 april. Och på ett tredje arrangemang kommer bland annat hennes texter att framföras.

Tisdag kl 18.30-20.20. Sjöns bönhus i Hjoggböle.
FÖRFATTARMÖTE MED ANITA SALOMONSSON
Ännu en gång gästar Anita författarbyn Hjoggböle. Den här gången för att berätta om sin senaste bok ”Skärvor av liv”. I boken skriver Anita om möten och levnadsöden som format hennes eget liv. Biljetter: 100 kr inkl smörgåsbuffé. Läs mer!

 

Lördag 14 april kl 13.00-16.00. Byagården i Södra Hedensbyn
ÄLVBRYGD
Skrönor och berättande på högsta nivå, blandat med musik, bildvisning och bokmingel. ÄLVBRYGD är ett årligt återkommande inslag under berättarveckan i Skellefteå. Lika knökfullt varje år! Medverkande: Anita Salomonsson, Gunnar Enqvist.
Pris: 100 kr med fika. Läs mer!


Om bl.a. Anita Salomonsson bl.a. 

Tisdag 10 april kl 14.00-14.40. Nordanå caféscen i Skellefteå
BRODERI
Korta bilder ur människoliv, om utanförskap och anpassning, om oregerlighet och längtan efter frihet. Ett broderi baserat på texter av bl.a. Anita Salomonsson, Torgny Lindgren, Sara Lidman och Nelson Mandela. Läs mer!


 

Anita firades i födelsebyn

affischIdag besökte Anita sin födelseby Hjoggböle och för 80-årsfirande med ett 40-tal gäster.
– Det har blivit mycket firande de senaste veckorna, säger Anita som hade sin födelsedag 10 september.

anita_och-lasare

Lite tid för samtal blev det under smörgåsbuffén.

Programmet inleddes med att ungdomarna Elin Fahlgren och Anton Karlsson spelade och sjöng  och att Konrad Eklund läste ur ”Armade cykel”. Sedan var det dags för smörgåsbuffé.

Gunnar Balgård pratar om hur han upptäckte Anita Salomonssons författarkvaliteter.

Gunnar Balgård pratar om hur han upptäckte Anita Salomonssons författarkvaliteter.

Efter buffén var det dags för Gunnar Balgård som berättade om hur han upptäckte Anita Salomonssons författarkvalitet. I egenskap av redaktör för ”Provins”, som Gunnar då var redaktör för, beställde han en artikel om Anitas bror Kurt. Den offentliga debuten ledde till att Anita anmälde sig till en skrivarkurs på Medlefors som Norrländska litteratursällskapet arrangerade. Efter det åkte hon hem och skrev debutromanen Änglabilder som kom ut 1994.

– Man kan säga att jag biträdde när Anita upptäckte sina egna författarkvaliteter säger Gunnar Balgård.

Anita Salomonsson och Gertrud Wik samtalar om huvudpersonen i "Vattenbärerskan".

Anita Salomonsson och Gertrud Wik samtalar om huvudpersonen i ”Vattenbärerskan”.

Efter Gunnars berättelse fortsatte födelsedagsfirandet med ett samtal mellan Anita och 93-åriga Gertrud Wik, som sådde fröet till Anita Salomonssons åttonde bok ”Vattenbärerskan” som kom ut 2007.

– Vattenbärerskan, Anna Eriksson som dog 1948, var Lövångers första vattenledning, säger Gertrud Wik som kände Anna väl.

Innan det var dags för födelsedagstårta avslutade Karin och Torbjörn Häggmark med att framföra ”What a wonderful world”.

Karin och Torbjörn Häggmark.

Anita Salomonsson läste sedan en berättelse ur novellsamlingen ”Osalig längtan”, en novell som handlade om att lämna barndomshemmet och komma tillbaka.

Innan det var dags för födelsedagstårta sjöng och spelade Karin och Torbjörn Häggmark ”What a wonderful world”.

 

 

Årsmöte

Torsdag 4 juni 2015, Klockan 18.30
Folkets Hus Umeå, rum Gere

Varmt välkomna till SSAK:s årsmöte! Handlingar till årsmötet kommer att delas ut vid mötet.

Vänd er till valberedningens Elisabeth Moen (tel. nr 070-330 47 33, e-post elisabeth.moen@socw.umu.se) med förslag på personer som du tycker ska ingå i vår styrelse.

Efter årsmötesförhandlingarna föreslår vi att alla som vill går och äter eller bara tar något enkelt tillsammans med Kurt och Anita.

 

Styrelsen!

 

Ny roman av Anita

Anita_olofligOloflig beblandelse är titeln på Anita Salomonssons tolfte roman.

Oäktingen Sara Greta Pehrsdotter lever med sin mor på en liten gård i Furunäs. På 1820-talet börjar Sara Greta arbeta som piga hos ett gammalt par i Ersmark.
Nils, en bondson i byn, blir förälskad i den vackra Sara Greta och friar. Hans föräldrar protesterar men Nils ger sig inte. De får en son men lyckan blir kort. 1830 är såväl Sara Greta som Nils och deras son döda. Nils i en olycka och Sara Greta halshuggen.

”Jag ska skriva tolv böcker”, har många hört Anita Salomonsson säga när hon fått frågan om hur länge hon ska skriva. Blir Oloflig beblandelse den sista?

– Jag skriver på en trettonde roman. I den är moster Elin huvudperson. Om den blir av kan jag ju inte sluta med tretton, säger Anita.

Här hittar Du schema för Anitas författarbesök med anledning av den nya boken.

Kurtavhandlingens författare till Pilgatan

Kurtavhandling_webbDet blir ett seminarium på Pilgatan i Umeå onsdag 3 september kl. 18.30 om Carl-Eric Johanssons avhandling, ”Brutal social demaskering”.

Avhandlingen handlar om offentligheters mottagande av Kurts romaner och i synnerhet mottagandet av romantrilogin ”Mannen utanför”, ”Sveket” och Skiljevägen”.

Förutom Carl-Eric Johansson medverkar litteraturprofessorn och opponenten Anders Öhman.

Ny avhandling om Kurt

Carl-Eric Johanssons avhandling ”Brutal social demaskering – om Kurt Salomonson, bilden av folkhemmet och offentligheterna” finns nu att läsa på nätet. Carl-Eric disputerade på Tammerfors universitet den 24 augusti i år.

Vad fanns i Kurt Salomonsons romaner som så skakade om läsarna och provocerade fram så starka reaktioner? Vilka underströmmar fanns i olika offentligheter som konstituerade deras tolkningsramar? Hur kom det sig att ett närmast avslutat författarskap kunde återanvändas och omvandlas? Var i litteraturhistorien hör Kurt Salomonson hemma? Det är frågor som avhandlingen söker svar på, en avhandling som du hittar här.

Disputation om Kurts böcker i Tammerfors

Den 24 augusti disputerar Car-Eric Johansson på avhandlingen ”Brutal social demaskering”. Om Kurt Salomonson, folkhemsromaner och offentligheter.

Disputationen äger rum vid fakulteten för språk, översättning och litteratur, Tammerfors universitet, där Carl-Eric Johansson under många år varit verksam som svensk lektor.

Avhandlingen är framför allt en studie av hur mottagandet av Kurt Salomonsons romaner styrdes av olika poltiska motiv.

Opponent är Anders Öhman, professor i litteraturvetenskap vid Umeå universitet.

Årsmöte 16 maj

Årsmöte för Salomonson Sällskapet Anita och Kurt (SSAK) genomförs torsdag 16 maj kl. 18.30 i grupprum Gere i Umeå Folkets hus.

Efter att de sedvanliga årsmötesförhandlingarna blir det möjlighet att träffa Anita och Kurt på Rex Bar & Grill på Rådhustorget.  Valfritt att beställa något att äta och/eller dricka något eller avstå.

Verksamhetsberättelse och ekonomisk redovisning delas vid årsmötet.

Meddela gärna vår ordförande, Meta Lindström tel. 070-345 33 26, om Du vill vara med efter årsmötet. Då kan Meta meddela restaurangen hur många platser vi behöver.